Cadrul legal pentru contestaţii la examenul de bacalaureat prevede că notele pot fi schimbate numai dacă reprezentanţii comisiei de contestaţii ajung la concluzia că există o diferenţă de cel puţin 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notarea iniţială şi cea dată în urma reevaluării.
Conform legii, reevaluarea se va face dupa o nouă secretizare a lucrărilor, respectând "cu stricteţe" baremul de evaluare şi toate procedurile aferente.
Iată regulamentul complet în ceea ce priveşte contestaţiile:
"În cazul în care Comisia nationala de Bacalaureat decide organizarea de centre de contestatii la nivel judetean/al municipiului Bucuresti, lucrarile se înainteaza, prin delegat, comisiei judetene /a municipiului Bucuresti de contestatii, singura în masura sa acorde o noua nota lucrarii. Totodata, se transmite un borderou în care se mentioneaza proba de examen, disciplina, tipul de subiect, numarul de ordine al lucrarilor si numarul de pagini pentru fiecare lucrare contestata".
"Comisia Nationala de Bacalaureat poate stabili organizarea de centre de contestatii la nivel regional. Componenta comisiei de contestatii din centrele regionale este stabilita de comisia de bacalaureat judeteana din judetul unde a fost stabilit sediul centrului de contestatii, cu acordul
Comisiei Nationale de Bacalaureat".
"În cazul în care se organizeaza centre regionale de contestatii, lucrarile de la centrele zonale de evaluare, ale caror rezultate initiale au fost contestate, se înainteaza, prin delegat, comisiei de bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti,. Aceasta numeroteaza lucrarile contestate, pentru fiecare proba scrisa, disciplina si tip de subiect si le transmite comisiei regionale de contestatii, singura în masura sa acorde o noua nota lucrarii".
"Comisiile judetene/ a municipiul Bucuresti/ regionale de contestatii reevalueaza lucrarile prim