Zeci de copii moldoveni devin în fiecare an victime ale abuzului în familie. Sunt violați, umiliți sau bătuți. Primii care sunt abilitați să scoată copiii dintr-o familie nesigură și să denunțe abuzurile sunt primarii și asistenții sociali. De cele mai multe ori însă, aceștia nu fac nimic și se ajunge la tragedii.
La Ungheni, o fetiță a fost stropită cu acid pe față de către tatăl său. La Glodeni, o altă fetiță, de doi ani(!) a fost violată de către un străin în grija căruia fusese lăsată. La Soroca un băiețel de un an și jumătate a murit sub loviturile unchiului său. Aceste cazuri care avut loc în ultimele luni au șocat întreaga țară și au scos la iveală un sistem defect, în care autoritățile nu fac nimic ca să preîntâmpine tragediile.
Fetița de doi ani de la Glodeni, care a fost violată de concubinul femeii în grija căreia o lăsase mama sa va rămâne cu sechele pe viață și nu va putea avea copii. Primarul și asistentul social din sat nu au trecut pragul casei „îngrijitorilor", unde puteau vedea că micuța locuiește în condiții greu de descris, decât după ce aceasta a fost violată.
Potrivit legislației, asistenţii sociali sunt obligaţi să monitorizeze familiile în grija cărora sunt lăsaţi copiii, ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare. Dacă există pericol pentru viața și sănătatea copilului, ei sunt obligați să anunțe autoritatea tutelară, adică primarul, care are dreptul exclusiv de a lua copilul dintr-un mediu nesigur.
Tragedia ar fi putut fi prevenită, spun specialiștii în protecția copilului, dacă autoritățile locale ar fi avut o atitudine categorică față de mizeria în care trăia copilul de doi ani. Surse din cadrul Ministerului Muncii, Protecții Sociale și Familiei (MMPSF) spun că asistentul social din localitate s-a ales cu o mustrare. Primarul a scăpat basma curată pentru că legea nu prevede niciun fel de sancțiuni pentru iresponsabil