Sătenii care își petrec toată ziua la câmp, printre rugi, mai scot bani doar pentru hrana de zi cu zi
Culegătorii de mure din Mehedinți cu greu își mai câștigă traiul din ceea ce altădată era o afacere bănoasă. Până în urmă cu 12 ani, zeci de oameni strângeau fructele de pe câmp și le predau ocoalelor silvice, care le cumpărau pentru piața internă.
Livrările au fost însă sistate. Sătenii care încă se mai ocupă de cules, trudesc o zi întreagă, de multe ori doar pentru banii de mâncare, căci clineții sunt rari.
“Nu merită efortul , nu sunt plătite. Câştigăm câte 30-50 de lei, pe zi .Câteodată le dăm şi gratis ,mai ales doamenelor care sunt gravide şi poftesc", a declarat Cristina Jianu, una din culegătoarele de mure.
La câţiva metri distanţă de Cristina, altă casă, altă femeie care încearcă să ademenească un călător.
Se numește Adriana Enescu, ne arată mâinile zdrelite de julituri şi vorbeşte cu amărăciune de munca pe care o depune ca să culeagă o găletuţă cu deliciosele fructe:“De la 6.30 mă duc în câmp şi prin rugi, mărăcini culeg murele. Preţul este de 25-30 de lei, depinde de client. Se cumpără cu greutate , din asta trăim. Când nu sunt mure mai videm câte un ou, câte o găină, mai mucim la câmp, e foarte greu”.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
Altă dată aceste fructe erau strânse de pe câmp de zeci de oameni şi erau cerute de ocoalele silvice pentru consumul intern al României. De 12 ani de zile s-a sistat livrarea câtre pădurari. Singurele fructe de pădure care mai au căutare sunt măceşele.
”Avem un contract încheiat pentru 80 de tone de măceşe, comanda va fi onorată de cele nouă ocoale silvice la sfârâşitul lunii august.
Contractul, în valoare de 96 de mii de lei, este încheiat cu Laboratoarele Fares Bio Vital ”, a declarat Gheorghe Brânduşoiu, responsabil cu Achizi