25 mai 2011 a fost trista zi în care pictorul Ion Sălişteanu a plecat din această lume în rândul oamenilor drepţi. Artistul s-a stins din viaţă la vârsta de 81 de ani, lăsând în urma sa sute de opere de o mare valoare. Pe lângă lacrimi şi durere de neconsolat, pictorul le-a lăsat cunoscuţilor o mulţime de amintiri frumoase.
Poetul picturii româneşti
“Din punctul meu de vedere Ion Sălişteanu era un interlocutor perfect. Pofta sa de a povesti, uşurinţa exprimării, umorul fin, inteligenţa vie cu care sărea din idee în idee având grijă ca până la urmă să strecoare exact ceea ce vroia să spună, ca să nu mai vorbim de opera sa plastică, generoasă, plină de idei şi de culori, cu sugestii de străvechime şi de acută modernitate, m-au fermecat de la prima întâlnire”, scria pe site-ul personal jurnalista şi scriitoarea Cleopatra Lorinţiu.
Pictorul Ion Sălişteanu s-a născut pe 6 octombrie 1929, la Piteşti şi a absolvit liceul “I.C. Brătianu”. A urmat Institutul de Arte “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi a parcurs treptele universitare, ajungând profesor la secţia de pictură. A debutat în anul 1954 la Anuala de Artă cu mai multe desene şi de-a lungul timpului şi-a prezentat creaţiile pe simezele a peste 200 de expoziţii de artă românească din străinătate. Din 1965 a realizat peste 80 de expoziţii personale şi a participat la 136 de tabere de creaţie în ţară şi străinătate. Multe dintre lucrările sale au intrat în colecţii şi muzee din România şi din alte ţări.
Ion Sălişteanu a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici în anul 1955, iar din 1999 era preşedinte de onoare. În anul 1972 a fost distins cu premiul "Ion Andreescu" şi a fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 2006.
Pictorul Ion Sălişteanu a fost înmormântat în Cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Academicienilor.