Guvernul pregateste "prigoana miliardarilor de carton". Primii controlati vor fi "patronii bogati cu firme sarace", pentru inceput intre 300 si 400 de persoane fizice.
Ordinul Ministerului Finantelor nr. 773/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 620, din 1 septembrie 2011, modifica Procedura de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate, aprobata prin HG nr. 248/2011. Adica, mai simplu spus, stabileste cine si cum va fi controlat la avere.
Potrivit noului act normativ, inspectorii Fiscului vor realiza, in primul rand, o lista cu "persoanele fizice cu potential risc de nedeclarare".
Cum se va proceda? "Evaluarea riscului de care sunt pasibili contribuabilii persoane fizice se va realiza pe baza unei comparatii dintre valoarea veniturilor declarate cu fluxurile de trezorerie si valoarea cresterii patrimoniale si a cheltuielilor personale efectuate", se precizeaza in document.
"Datele vor fi obtinute din declaratiile fiscale dar si din alte surse «deschise accesului public, pe baza unei cereri adresate de organul fiscal sau direct de la autoritati judiciare care detin informatii in legatura cu situatia fiscala personala a contribuabilului", se mai spune in document.
De asemenea, ordinul prevede ca ”autoritatile vor avea acces, in temeiul protocoalelor sau acordurilor de colaborare si schimb de informatii incheiate, la baze de date dintre organele fiscale si entitatile detinatoare”. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va putea cere extrase de cont, documente privind donatii, sponsorizari si succesiuni, precum si o situatie a cheltuielilor sau a tranzactiilor cu bunuri de valoare.
Pe lista persoanelor cu risc vor apare inclusiv rudele de pana la gradul II, iar anchetele detaliate, in care acestia vor fi obligati sa prezinta dovezi privi