Compania belgiană Electrawinds vrea să ajungă la o capacitate de producţie a energiei în centrale eoliene de 200 MW, după ce anul trecut a finalizat un prim proiect de 3 MW.
Proiectul de 3 MW este amplasat în localitatea Topolog, judeţul Tulcea.
Potrivit estimărilor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, din care fac parte dezvoltatori de proiecte eoliene, bănci, comercianţi de energie, firme de consultanţă şi avocatură, capacitatea instalată de producţie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfârşitul acestui an la 1.000 MW, dublu faţă de nivelul din decembrie 2010.
Pe lângă energia eoliană, Electrawinds caută oportunităţi de investiţii şi în sectorul producţiei de electricitate în hidrocentrale, unităţi pe biomasă şi solare.
"Pentru centralele pe biomasă şi energie solară, numeroase proiecte se află în faza de prospectare, iar cererea de avizare este în pregătire", se arată într-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.
Totodată, compania a deschis un birou la Constanţa, de unde va coordona toate proiectele pe care intenţionează să le deruleze în România.
Electrawinds produce energie regenerabilă în unităţi de 200 MW situate în Belgia, Franţa, Italia, Româ-nia şi Africa de Sud, operaţiuni care au generat anul trecut venituri totale de 110,4 milioane de euro, se mai arată în comunicat.
Electrawinds a fost înfiinţată în 1998 de fraţii Luc şi Paul Desender.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediuliu de Afaceri estimează că peste 20-25 de ani producţia de energie electrică va fi asigurată la nivel naţional în principal de centrale nuclearelectrice şi de turbine eoliene.
Potenţialul României în domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalaţi, aproape cât întreaga capacitate existentă în toate tipurile de unităţi de producţie a energiei.
F.A. Compania belgiană Electrawinds vrea să ajungă la o capa