Tot mai mulţi români preferă să stea cu chirie decât să contracteze un împrumut pentru a-şi cumpăra o casă, pentru care ar avea de plătit rate încă 30 de ani de acum înainte. Sursa: SHUTTERSTOCK
Toţi chiriaşii visează că vor ajunge, la un moment dat, proprietari. Criza economică, nesiguranţa locului de muncă şi a veniturilor i-a determinat pe mulţi să se gândească de două ori înainte de a alerga la bancă pentru a depune actele pentru un credit ipotecar.
Cei care au evitat să contracteze un credit au fost avantajaţi de criză, deoarece nivelul chiriilor exprimat în euro a scăzut cu circa 30-45% faţă de perioada de boom imobiliar, potrivit datelor remise "Evenimentului zilei" de agenţiile imobiliare şi companiile de consultanţă.
În lei, însă, scăderea a fost mult mai mică şi din cauza deprecierii monedei naţionale faţă de cea europeană. În 2008, o garsonieră dintr-un cartier mediu al Capitalei, precum Militari, Drumul Taberei, Crangaşi sau Titan se închiria cu un preţ mediu cuprins între 300 şi 350 de euro (1.104 – 1.288 de lei, la cursul mediu leu/ euro din 2008). Acum, aceeaşi garsonieră se închiriază cu 200 – 250 de euro (844 – 1.055 de lei, la cursul actual de 4,22 lei pentru un euro). Prin urmare, în această perioadă, nivelul chiriei s-a redus cu peste 30% în euro şi cu doar 19% în lei.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), din decembrie 2008 şi până în luna martie a acestui an, câştigul salarial mediu net în Capitală a crescut cu circa 138 de lei, de la 2.078 lei la 2.217 lei, respectiv cu 6,6%.
Cât sunt chiriile în Bucureşti
Potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania, cele mai mici chirii din Bucureşti se înregistrează în zonele mărginaşe şi în anumite zone din sectoarele 4 şi 5 – periferiile Berceniului, zonei Olteniţa, Giurgiului, Ferentari şi Rahova. În cartierele me