Sărbătorirea de ”Ziua Orașului” a devenit, la noi în țară, o manifestare obișnuită pentru locuitori. Curios este că, dacă se organizează ”Ziua orașului X”, apar unii care sunt de părere că mai bine banii cheltuiți ar fi direcționați în altă parte – chiar dacă și ei petrec de ziua localităţii.
Dacă nu se organizează zilele oraşului, acest lucru devine tot un fel de problemă, deoarece nu se poate face măcar atât pentru orașul respectiv. În unele orașe mai mici sau (chiar) comune, concertele de ziua orașului sunt cele mai apreciate de public. Artiștii care cântă nu vin în zonă cu alte ocazii.
Primăriile și consiilile locale sunt puse de către cetăţeni într-o situație dificilă în ceea ce privește organizarea zilelor festive. Prețurile piperate ale artiștilor celebri, care ar face parte din program, n-ar fi neaparat o problemă, pentru că ar fi invitați artiști locali, sub semnul promovării. Toate adunate și având in vedere perioada de austeritate in care trăim, zilele orașului nu mai au loc, în multe zone din țară, din motive financiare.
De apreciat este iniţiativa unor oraşe, care aleg firme ca producător al întregului eveniment, tocmai pentru a economisi bani din bugetul local. Puteţi citi aici un exemplu, prin care o primărie a unui orășel de aproape 15.000 de locuitori a economisit 60.000 de lei prin această metodă, care s-a dovedit a fi benefică pentru toată lumea implicată.
Producătorul se ocupă de alegerea programului, de aducerea artiștilor, de absolut tot ce ține de organizarea unei manifestări de asemenea amploare. În final toată lumea iese mulțumită: Primăria și Consiliul local economisind bani, Firma- producător câștigând bani și cetățenii care, deși cheltuie, ei și petrec.
Zilele localităților amintesc de ”strămoșii” lor, de sărbătorile câmpenești care se desfășurau în trecut de 1 mai, 23 august, etc.
De ce se spune