A promovat un număr de elevi mai mic decât locurile de la admiterea universităţilor de stat. Centrele universitare private au admiterea compromisă. Sursa: VLAD STĂNESCU
Scenariile sumbre anunţate de specialişti după examenul dezastruos din vară s-au adeverit: la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului au promovat 16,06% dintre cei înscrişi.
Dincolo de suferinţa celor picaţi, s-a conturat foarte clar acum un al doilea dezastru: universităţile nu vor avea studenţi. Optimiştii se aşteptau ca rezultatele să fie mai bune în această sesiune, bazându-se pe faptul că în vară s-a tras un semnal de alarmă care ar fi trebuit să-i pună pe candidaţi cu burta pe carte. Nu a fost însă aşa.
"Nivelul de pregătire al celor prezenţi a fost scăzut. Am făcut şi meditaţii gratuite, dar elevii nu au fost interesaţi", a declarat Ana Floroiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, unde au promovat 11,62 dintre elevi.
Între 10 şi 35% a fost procentul de promovare înregistrat în judeţe. Singura excepţie a fost Mehedinţiul, unde 52,97% dintre candidaţi au avut media peste 6.
Generaţia Facebook şi-a văzut notele pe internet
Elevii au preferat să-şi vadă notele de acasă, din faţa calculatorului, nu s-au mai înghesuit ca altădată la avizier. Aşa s-a întâmplat la Colegiul Naţional "I.L. Caragiale" din Capitală, unde, când s-au afişat rezultatele, nu erau prezenţi mai mult de zece candidaţi.
Cu ochii pe rezultatele online au stat ieri şi rectorii universităţilor de stat ori private, sperând până în ultima clipă la un procent mare de promovare care să le aducă studenţi la cursuri.
Candidaţi mai puţini decât numărul locurilor la stat
Numărul elevilor care au luat Bac-ul în cele două sesiuni, 97.000 în iulie şi 20.000 acum, este mai mic decât numărul total scoase la concurs de