După descoperirea celulei neonaziste responsabile pentru o serie de zece crime, care au şocat Germania, se pune întrebarea cât de mare este pericolul reprezentat de extrema dreaptă. Dierk Boerstel, expert în extrema dreaptă la Universitatea din Bielefeld, explică într-un interviu pentru FP România că în zonele rurale ale Germaniei de Est se formează regiuni extremiste pe fondul şomajului mare, al plecării tinerilor educaţi şi al slăbiciunii instituţiilor locale.
Cât de puternic mai este extremismul de dreapta în Germania de astăzi? Mai este extrema dreaptă un pericol iminent pentru statul german, pentru instituţiile democratice şi pentru societate în ansamblul ei?
Mai întâi trebuie precizat că extremismul de dreapta nu poate fi echivalat total cu naţional-socialismul istoric. Şi totuşi el este periculos mai ales pentru cei care au fost urmăriţi din motive ideologice: imigranţi, evrei sau cei de alte orientări politice. Avem în Germania de câţiva ani încoace, în ciuda unor fluctuaţii, un număr mare de violenţe orchestrate de extrema dreaptă. Acestea nu pun în pericol statul în sine, ci climatul democratic din ţară. În primul rând folosirea forţei provoacă frică. Regiuni întregi sunt în continuare evitate de negri. În plus, este îngrijorătoare formarea unor regiuni extremiste model mai ales în zonele rurale ale Germaniei de est. Acolo structuri puternice de extremă dreaptă ating o democraţie slabă. Chiar dacă pericolul preluării puterii de către extremişti nu este iminent, problema persistă.
Sunt foarte diferite populismul de dreapta şi extremismul de dreapta? Ce diferenţe importante de Weltanschauung există între diferitele componente ale extremei drepte?
O diferenţă centrală este autopercepţia. Extremiştii de dreapta din NPD resping implicit sistemul democratic şi îndeamnă la o revoluţie naţional-socialistă. Populiştii de