România va întâlni marţi Franţa pe noul stadion National Arena în preliminariile Campionatului European de Fotbal din 2012, o reprezentativă al cărei lot este de aproape şase ori mai valoros decât jucătorii aflaţi sub comanda lui Victor Piţurcă.
Dacă la capitolul fotbal palmaresul direct şi valoarea de piaţă a jucătorilor fac ca Franţa să fie net superioară Românei, din punct de vedere economic discrepanţele sunt cel puţin la fel de mari.
Care este agenţia de turism care vinde toate biletele la meciurile naţionalei de fotbal?
Primăria spune că Naţional Arena nu are gazon pentru că nu a plouat
Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al Franţei se situa anul trecut la 29.800 euro, de peste cinci ori mai mare decât cel al României, de 5.700 de euro. De asemenea, salariul minim lunar primit de francezi, de 1.365 de euro, este de aproape zece ori mai mare decât cel primit de muncitorii români, de puţin sub 160 de euro. Un capitol la care România stă mai bine este impozitul pe venit, de 16%, faţă de aproape 50% în Franţa.
Statul român stă mai bine "în teren" şi la deficitul bugetar, de 6,4% din PIB, faţă de 7% din PIB în Franţa, şi la datoria publică, de 30,8% din PIB, comparativ cu 81,4% din PIB pentru statul francez. Şi la capitolul şomaj România se descurcă mai bine, cu o rată de 7,3%. În ţara "oaspete", şomajul urcă aproape de 10%.
Comerţ de aproape 6 mld. euro
Anul trecut, valoarea schimburilor bilaterale româno-franceze a fost de 5,87 mld. euro, în creştere cu 22,9% faţă de 2009.
Şi din punctul de vedere al relaţiilor comerciale reciproce România stă mai bine decât Franţa. Anul trecut, exporturile României către Franţa au totalizat 3,1 mld. euro, în creştere cu 30,5% faţă de 2009, potrivit datelor Ambasadei Române la Paris. Franţa se situează pe locul trei în topul statelor ca pondere în exportul ro