NASA a anunţat că va revoluţiona aerogelul, aproape cel mai uşor material din lume.
Un strat de numai 8 milimetri de aerogel poate asigura, de exemplu, supravieţuirea în faţa exploziei unui kilogram de dinamită şi a unui şoc termic ce degajă o căldură de peste o mie de grade Celsius.
Aerogelul se fabrică din gel în structura căruia apa a fost înlocuită cu un gaz. Rezultatul este un material cu densitate foarte mică și proprietăţi de termoizolare.
Un burete de aerogel de numai 2 grame poate susţine greutatea unei cărămizi de 2,5 kilograme.
Este considerat ca fiind materialul solid cu cea mai mică densitate posibilă, continând aer în proporţie de 99.8%. Un centrimetru cub din aerogel cântăreşte 3 miligrame, puţin mai mult decât aerul.
Suprafaţa totală a golurilor dintr-un centimetru cub de aerogel este similară cu suprafaţa unui teren de fotbal.
NASA a anunţat că merge mai departe cu cercetarea şi nimeni nu ştie unde vor duce experimentele.
Aerogelul a fost inventat de chimistul american Steven Kistler, în 1931, în încercarea de a înlocui lichidul dintr-un jeleu cu un gaz, fără a modifica proporţiile iniţiale ale gelului. Kistler a încălzit jeleul, a evaporat apa și celelalte componente lichide din structura sa și a introdus în locul lor methanol. A inventat astfel un precursor al actualului aerogel: un soi de fum îngheţat, ultrauşor şi foarte rezistent în raport cu densitatea sa.
În anul 2000, NASA readuce în scenă vechea descoperire a lui Kistler, pe care o studiază amănunţit şi o perfecţionează. NASA adaugă "fumului îngheţat" oxid de aluminiu și siliciu şi înlocuieşte inflamabilul metanol cu bioxid de carbon. Acest lucru a dat aerogelului de astăzi aspectul unei bucăţi de sticlă, cu un interior "aerat", abundent în bule. Este un material perfect uscat, total diferit de gelul clasic, foarte elastic şi extrem de re