Din 25 de directori, unul poate fi psihopat, avertizeaza un studiu recent, realizat de psihologul american Paul Babiak.
Pshihopatii isi folosesc sarmul si puterea de manipulare pentru a avea succes la locul de munca, conchide autorul studiului, astfel ca sunt capabili sa obtina afectiunea atat din partea superiorilor, cat si pe cea a subordonatilor.
Practic, potrivit psihologului, isi deghizeaza afectiunea, ascunzand-o in spatele statutului, folosindu-si sarmul si manipulandu-i pe cei din jur. Iar un mediu favorabil in copilarie le garanteaza succesul la locul de munca, oprindu-i sa-si canalizeze energiile in actiuni violente sau distructive, relateaza The Guardian.
Poti trai cu un om timp de 20 de ani si chiar mai mult, fara sa stii ca este un psihopat, explica autorul studiului difuzat de BBC. O parte a problemei este aceea ca ceea ce cautam la liderii nostri poate fi usor mimat de psihopati. Tendinta lor naturala este de a fi sarmanti. "Ia acest sarm si canalizeaza-l peste un limbaj de afaceri corect si vei obtine liderul carismatic", mai explica Babiak.
Studiul, realizat in colaborare cu Universitatea British Columbia, din Canada, a conchis ca este practic aproape imposibil sa distingi intre un lider nativ talentat si un pshihopat. Cu cat afectiunea e mai prezenta, cu atat e mai greu de dibuit, mai explica autorul. Insa o privire catre performante si productivitate va face lumina.
"Trebuie sa te gandesti la psihopati ca avand la dispozitie un repertoriu foarte larg de comportamente. Se pot folosi de sarm, manipulare, intimidare, orice se cere. Un psihopat se poate pune cu usurinta in pielea ta, intelectual si nu emotional. Pot spune ce gandesti, sunt atenti la limbajul corpului, pot asculta ceea ce spui, insa nu pot simti ceea ce tu simti. Asta le permite sa manipuleze si sa interactioneze cu tine, fara