Când vine vorba de fraude economice, magistraţii brăileni sunt neîndurători. Cea mai grea condamnare a primit-o Dumitru Stan, care ar trebui să stea după gratii 20 de ani.
Instanţele din Brăila îi condamnă la ani grei de închisoare pe cei care-şi înşeală partenerii de afaceri, dar infractorii dispar fără urmă cu puţin timp înainte de a-şi afla pedeapsa. „Deşi uneori sunt trecute numai pe hârtie, daunele pe care autorii infracţiunilor le au de plătit sunt de ordinul milioanelor de lei. Nimeni nu se poate ascunde la infinit, tot va da socoteală pentru faptele lui“, a precizat judecătorul Gabriela Avram, de la Tribunalul Brăila.
Daţi în urmărire internaţională prin Interpol, unii „miliardari de carton“ sunt vânaţi de mai bine de un deceniu. Este cazul lui Iordache Crăciun, care are de executat 9 ani şi 6 luni de închisoare, a lui Dorin Gorciu, pedepsit cu 15 ani de temniţă, precum şi al lui Florinel Barbu, pe numele căruia este emis mandat de 10 ani şi 10 luni de închisoare.
Groparii firmelor
„Există 20 de persoane condamnate definitiv numai la Tribunalul Brăila, care se sustrag de la executarea pedepsei. Mai devreme sau mai târziu, însă, vor fi prinşi şi încarceraţi“, a precizat judecătorul Vasilica Roş, purtătorul de cuvânt al instanţei.Oamenii legii sunt de acord că „ţeparii“ şi-au falimentat partenerii de afaceri. Octavian Cristian, originar din Bereşti, Galaţi - „patron“ brăilean - a primit 10 ani de închisoare pentru înşelăciune. Cristian, capturat în Spania după ce primise mandat de arestare în lipsă şi fusese trimis în judecată, în contumacie, se află în Penitenciarul Galaţi. Prejudiciul cauzat de el unui număr de 23 de societăţi comerciale a fost de 1.254.399 de lei.
Recordul la condamnări îl deţine Dumitru Stan (50 ani), administratorul Dancarb Brăila, care a primit 20 de ani de închisoare. Stan s-a făcut n