Se măresc în volum atunci când sistemul imunitar al organismului este în alertă. De aceea, ganglionii inflamaţi sunt un semnal de alarmă pe care, pentru a evita complicaţiile, nu ar trebui să-l ignorăm.
Ganglionii sunt răspândiţi pe întreaga suprafaţă a corpului. Îi poţi simţi la palpare pe gât, în jurul urechilor, sub mandibulă, la nivelul claviculei, în zona axială şi în cea inghinală. Dar ei se găsesc şi în profunzime, în zona toracelui, a abdomenului sau în jurul unor organe şi vase de sânge. Creşterea în volum a ganglionilor aflaţi imediat sub piele poate fi sesizată şi la pipăit, iar în unele cazuri poate fi vizibilă şi cu ochiul liber.
Diametrul peste 1 cm, riscant
Când nu sunt inflamaţi, ganglionii au un diametru de circa un centimetru. Însă, dacă ganglionii depăşesc această dimensiune, dacă sunt dureroşi sau sensibili la atingere, au suprafaţa neregulată, sunt duri şi imobili, iar pielea din zona respectivă s-a înroşit, este cazul să te prezinţi la medic. Inflamarea acestora, ca simptom al unei boli, poate fi însoţită şi de pierderea poftei de mâncare, de scădere în greutate, de febră şi de paloare.
Creşterea în dimensiune a ganglionilor se numeşte adenopatie şi apare, cel mai des, în urma unor infecţii virale, bacteriene, fungice sau parazitare în organism. Astfel, ei pot însoţi infecţiile faringiene, otita, tuberculoza, abcesul dentar, o rană infectată, dar şi bolile copilăriei, precum oreionul sau rujeola. Bolile cu transmitere sexuală, de tipul sifilisului sau al toxoplasmozei, pot duce şi ele la inflamarea ganglionilor.
Reacţionează cei din zona infecţiei
Gripa, guturaiul sau amigdalita pot fi însoţite de o inflamare a ganglionilor limfatici din zona gâtului, mandibulei sau urechilor. Uneori chiar şi o înţepătură de insectă sau sensibilitatea la anumite medicamente poate duce la creşterea în volum a acestora. Inflamare