Florian Florea s-a născut cu o boală rară, care l-a împiedicat să-şi folosească mâinile şi picioarele până la 18 ani. Succesul operaţiilor lui Florian Florea este considerat de medici o mare performanţă, după ce bărbatul a reuşit să facă „saltul" de la mersul pe orizontală, târâş, la cel normal, pe două picioare.
Florian Florea (66 de ani) s-a născut cu o boală rară, care a evolut treptat: artrogripoză congenitală. Malformaţia, localizată pe membrele superioare şi inferioare, nu-i permitea să-şi folosească picioarele de la genunchi în jos, mâinile erau înţepenite de la cot i nu-şi putea desface degetele.
„Avem picioarele în toate direcţiile, nu puteam decât să mă târâi pe genunchi şi pe pumni, eram practic condamnat la mersul pe orizontală, nu pe verticală, cum este normal. Nu îmi puteam folosi degetele decât în poziţia de pumn", îşi începe povestea Florea.
Maraton de operaţii, la mâini şi la picioare
Omul n-a mers o zi la şcoală, până la vârsta de 13 ani, când a ajuns la un Centru pentru copii cu nevoi specaile din Jucu (judeţul Cluj), pe care l-a urmat până la 18 ani. A fost unul dintre copiii care au atras atenţia medicilor de la Clinica de copii din Cluj-Napoca. După mai multe internări, elevul născut în comuna Ighiu a ajuns să fie văzut şi de o echipă de medici francezi. „Ţin minte că, după ce m-a examinat, unul dintre medici francezi a spus că, indiferent cum sunt de deformate mâinile şi picioarele mele naturale, sunt mai bine decât cele artificiale", îşi aminteşte Florian. Şi aşa a ajuns la prima operaţie, la mâna dreaptă, la vârsta de 15 ani.
VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI CU FLORIAN FLOREA
„Doctorii au considerat că trebuie, în primul rând, să duc mâna dreaptă la gură, să mă pot alimenta singur. Nu o puteam mişca din cot. Atunci se lucra cu ciocanul, cu dalta, nu exista tehnica de acum. R