Ministrul Justitiei începe marţi o vizită importantă în doua state europene, e vorba despre Olanda şi Marea Britanie. Olanda este una dintre ţările care s-au opus până acum aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în timp ce Marea Britanie cere paşi înainte în reforma justiţiei.
În luna iulie, imediat după ce a fost publicat raportul Comisiei Europene, România se felicită pentru progresele îndeplinite spunând că este probabil cel mai bun raport la adresa Bucureştiului.
Duşul rece a venit însă la doar câteva ore după publicarea documentului. Într-o declaraţie pentru RFI, ministrul olandez al afacerilor europene spunea sec că raportul arată că nici Bulgaria nici România nu au atins statul de drept, iar paşii făcuţi în direcţia combaterii corupţiei şi crimei organizate sint mici.
Cum mai multe ţări europene fac legătura între progresele în reformarea justiţiei şi aderarea la Schengen, România trebuie să arate că justiţia e pe drumul cel bun. Misiune dificilă deci pentru Cătălin Predoiu, nu atât în faţa omologului său şi a ministrului afacerilor europene, cât în faţa unor parlamentari olandezi – membri ai comisiilor pentru afaceri europene şi justiţie.
În Olanda, Parlamentul are un cuvânt greu de spus în astfel de dosare, iar Parlamentul de la Haga e reticent în a da undă verde aderării României şi Bulgariei în Schengen. Motivul ţine şi de politică internă. Guvernul olandez este sprijinit în Parlament de un partid populist, al Libertăţii, iar condiţiile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen fac parte din acordul de guvernare. Luca Niculescu: Ministrul Justiţiei, în vizită în Olanda
Ministrul Justitiei începe marţi o vizită importantă în doua state europene, e vorba despre Olanda şi Marea Britanie. Olanda este una dintre ţările care s-au opus până acum aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în timp