In momentul de fata, pentru producatorii agricoli din Iasi, dar si pentru persoane fizice, asociatii agricole sau administratiile locale din judet, sunt active trei masuri din Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin care se pot accesa fonduri europene nerambursabile. Pe 1 septembrie au fost lansate sesiunile de depunere a cererilor de finantare pe investitii de impadurire a terenurilor agricole si pe lucrari de modernizare a infrastructurii de protectie impotriva inundatiilor.
Potentialii beneficiari ai Masurii de finantare 221 din PNDR au ocazia de a accesa o prima pentru lucrarile de infiintare a padurilor cuprinsa intre 1.092 si 1.330 de euro la hectar, in afara zonelor defavorizate si a siturilor Natura 2000, in timp ce pentru aceste zone prima ajunge la maximum 1.520 de euro. Pe o perioada de cinci ani, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) poate acorda o prima proprietarilor de terenuri agricole din judetul Iasi pentru lucrarile de intretinere a plantatiei forestiere, diferita ca valoare in functie de zona geografica in care e situata. Cea mai mare valoare pe care o primeste un beneficiar este de 1.336 euro la hectar, in zonele de campie, pe intreaga perioada de cinci ani.
Tot de la inceputul lunii, primariile din judetul Iasi pot depune proiecte de finantare pentru investitiile de prevenire si protectie impotriva inundatiilor. Fondurile necesare lucrarilor sunt acoperite in proportie de 80 la suta de Uniunea Europeana, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), restul fiind asigurat de Guvernul Romaniei. De submasura 125 din PNDR pot beneficia primariile care fac dovada ca prin proiectele depuse vor reface si moderniza infrastructura de prevenire a inundatiilor, reducand astfel sau minimizand pierderile economice.
In acelasi timp, APDRP tine deschisa accesarea fonduril