Încasările din TVA au crescut surprinzător în iulie cu 29,2% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, la 4,2 mld. lei, însă cel mai probabil începând cu luna august ritmul va încetini substanţial, odată cu dispariţia efectului de bază al majorării acestei taxe.
Creşterea din iulie pare surprinzătoare, în condiţiile în care în iunie ritmul a încetinit vizibil, iar analiştii aveau aşteptări mai puţin optimiste pentru a doua jumătate a anului, anticipând o temperare.
TVA a fost majorată în iulie 2010, de la 19% la 24%, însă influenţa din majorarea de cinci puncte procentale a cotei s-a reflectat în creşterea încasărilor începând cu luna august, după cum a informat şi Ministerul Finanţelor anul trecut. Şi statisticile reflectă impactul majorării cotei: în iulie 2010 sumele colectate din TVA înregistrau o creştere de 17% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, pentru ca în august ritmul să accelereze la circa 47%.
Ca atare, din august 2011 vom vedea un ritm mai lent de creştere a încasărilor din TVA, în condiţiile în care comparaţia se face cu perioada de anul trecut cu încasări mai mari datorate cotei majorate. Şi, cel mai probabil, şi veniturile totale vor încetini.
"În mod normal, după ce trece efectul de bază, este clar că nu mai putem să discutăm de acelaşi ritm de creştere. Ritmul de creştere al încasărilor din TVA ar trebui să încetinească substanţial din august. Dar pe cifre cumulate de la începutul anului efectul de bază este favorabil. Pe parcursul acestui an se va vedea efectul majorării TVA", a comentat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
El anticipează o temperare a ritmului de creştere a încasărilor din TVA la sub 20%.
TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul general după contribuţiile sociale. Evoluţia încasărilor din TVA este influenţată de nivelul cotei, dar