Spatiul a fost poluat inca din anul 1957, de cand naveta Sputnik a orbitat in jurul Pamantului, iar gunoiul a fost ignorat pana acum.
Totusi, coliziunile intre deseurile cosmice si sateliti ameninta multe dintre sistemele pe care le folosim in viata cotidiana, de la tranzactii financiare la rapoarte meteo, de la stiri de televiziune pana la controlul traficului aerian, potrivit Discovery.
Intrebarea "Ce facem cu deseurile cosmice?" a aparut in timp ce oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare Ames din Moffett Field, California, coordonau un studiu legat de coliziunea dintre gunoiul cosmic si sateliti.
Deseul din spatiu nu poate fi aruncat in aer. Chiar si divizat in bucati foarte mici, gunoiul calatoreste cu o viteza uluitoare, astfel incat si o pata de vopsea poate provoca pagube semnificative.
Alte sugestii au fost legate de aducerea deseurilor inapoi pe Pamant. Acest proces insa presupune costuri mult prea ridicate. Spre exemplu, un obiect cat o doza de Coca-Cola, trimis in spatiu sau adus inapoi pe Pamant, implica niste costuri de cel putin 3.000 de dolari.
Cercetatorii spun ca refolosirea si reciclarea, ideile folosite pe Pamant atunci cand vine vorba de gunoi, se aplica si in cosmos.
In anul 2008, Comitetul Natiunilor Unite cu privire la utilizarea pasnica a spatiului cosmic (COPUOS) a adoptat reglementari cu privire la gunoaiele din spatiu si masuri legate de proiectarea unor sateliti rezistenti la impactul cu deseurile.
Pe de alta parte, in viitor, astronautii de pe Marte ar putea avea nevoie de diverse materiale. O solutie ar fi aceea ca astronautii sa mearga la "groapa de gunoi" din spatiu si sa isi procure lucrurile de care au nevoie.
Antreprenorii cauta deja metode prin care gunoiul din spatiu poate fi reciclat. De exemplu, Made In Space este una din aceste