Salonul Naţional de Restaurare, deschis spre vizitare la Craiova, grupează 90 de piese de la muzeele României. De la pergamente la picturi, vase străvechi şi icoane, toate obiectele au fost salvate de la dispariţie de profesionişti în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului cultural.
Expoziţia de la Muzeul Olteniei deschide porţile spre cunoaşterea datelor istorice, a simbolurilor epocilor trecute, apropie publicul de detalii care vorbesc despre atitudinea, preocupările şi gusturile predecesorilor. Vizitatorii au şansa de a privi piese rare, pe care le-ar putea admira doar trecând pragul muzeelor româneşti care le adăpostesc sau având acces la colecţii private de artă. În plus, graţie fotografiilor care însoţesc exponatele, îşi pot face o idee despre ce înseamnă măiestria conservatorului şi restauratorului atunci când vine vorba de readucerea la viaţă a obiectelor vechi de sute de ani.
„Sunt anonimii din spatele pieselor, necunoscuţi vizitatorilor, pentru care important este să redea obiectului care ajunge în laboratoarele lor forma de odinioară sau să-l apropie cât mai mult de ce a fost iniţial. Pentru înţelegerea muncii noastre, este esenţială apropierea oamenilor de patrimoniul cultural al muzeelor“, mărturiseşte Ţuţu Bărbulescu, şeful Laboratorului de Conservare şi Restaurare din cadrul Muzeului Olteniei.
Click pe POZE pentru galerie foto
Piese din colecţia Maria Tănase
Craiovenii vor descoperi cu bucurie şi nostalgie câteva obiecte vestimentare care i-au aparţinut „doamnei cântecului popular românesc“, Maria Tănase. Printre acestea se numără o ie, o bluză din mătase, o pălărie, precum şi o poşetă, toate puse la punct de restauratorii Muzeului Olteniei. Tot datorită lor a putut fi expus în salonul de la Craiova un pergament din anul 1656, „Carte domnească“ emisă de Constantin Şerban