Concursul Naţional de la Alba Iulia îi ajută pe producători să afle direct de la degustătorii profesionişti care este nivelul calitativ al vinurilor, iar pentru conumatori este un ghid indirect. În competiţie au intrat zeci de soiuri de vin din toate podgoriile ţării, aşa că alegerea celui mai bun soi va fi dificilă.
Timp de trei zile, în perioada 5-7 septembrie, Alba Iulia este universul vinurilor, în cadrul celei de-a V-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri "Strugurele de Aur".
33 de producători din ţară
Concursul este organizat pe două secţiuni: vinuri liniştite şi efervescente. Vinurile liniştite sunt vinurile albe, rose şi roşii şi sunt împărţite şi în funcţie de conţinutul de zahăr: sec, demisec, demidulce şi dulce. Cele efervescente sunt vinurile spumante.
„Avem mari jucători din ţară pe piaţa de profil care participă la acest concurs, principalii producători de vin, dar avem şi 6 mici producători din zona Ardealului, care au 4-5 hectare de viţă de vie şi care au venit cu probe în concurs. E un pas important“, a apreciat Dan Boboc, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România.
Din Alba participă la concurs producătorul Jidvei, unul dintre cei mai mari din România în domeniul vinificaţiei, şi două companii mai mici: Domeniile Boeru Ciumbrud şi Riviera Blaj. Probele sunt gustate şi notate de două echipe de degustători profesionişti, fiecare formată din cinci membrii.
Organizat de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Organizaţia Naţională Interprofesională a Vinului (ONIV) şi Asociaţia Ţara Vinului, în concurs participă 180 de probe de la 33 de producători mici şi mari, din toate zonele viticole din România.
În aceste condiţii, spun degustătorii, licoarea este mai mult decat o simplă băutură. Degustarea vinurilor nu este o misiune uşoară. Ca să le diferenţieze degustătorii îşi