Estimarea de crestere economica de 3,5 la suta, pentru 2012, modificarile pe Codul Fiscal si Codul Muncii au creat un context extrem de favorabil pentru investitori, acesta fiind cel mai bun moment pentru a face afaceri in Romania, cel putin in viziunea premierul Emil Boc.
Cu ce s-ar putea "mandri" Romania, in acest moment, in fata eventualilor investitori si ce avantaje ar aduce fata de tarile vecine, avand in vedere concurenta acerba pentru atragerea banilor, in contexul existentei, in continuare, a unei crize economice globale?
Vorbele nu sunt de ajuns, sustin analistii. In opinia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, fiecare tara care are nevoie de investitori straini trebuie sa isi cantareasca foarte bine realitatile si sa vada nu ce mesaje verbale le-ar putea da, ci ce puncte de atractie sa scoata in evidenta, astfel incat investitorii straini sa le vada, sa le analizeze si, mai ales, sa le creada.
"Romania trebuie sa inteleaga urmatorul lucru: concurenta pentru investitii straine este foarte apriga acum. Indiferent ce probleme sunt in America, fluxul monetar principal se indreapta inspre America. Titlurile Trezoreriei americane sunt, in continuare, chiar dupa ce au taiat din coroana americana, ea ramane cea mai atractiva. Mai departe, trebuie sa intelegem ca foarte multi bani sunt in sala de asteptare. Investitorii sunt animale sperioase si furtuna nu s-a linistit pe planeta, asa ca inca mai stau la adapost", a explicat Adrian Vasilescu, pentru Ziare.com.
Oficialul bancii centrale sustine ca premierul nu trebuie doar sa spuna ca exista oportunitati, ci sa le demonstreze cu argumente. In plus, ar fi nevoie si ca specialistii din Guvern sa "iasa" in mass-media si sa prezinte avantajele unei investitii in plan local, aratand si calcule care sa le sustina afirmatiile.
Pe de alta parte, nu