Un amestec între realitatea corupţiei din vămile române şi bulgare şi o atitudine din ce în ce mai conservatoare din partea statelor occidentale fac imposibilă aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen în acest an, scrie cotidianul newyorkez.
"Ce cadou îi faci unui grănicer de ziua lui? Îl laşi singur pe tură", glumesc locuitorii din Svilengrad, un orăşel de 20.000 de locuitori situat la graniţa Bulgariei cu Grecia şi Turcia. Realitatea corupţiei din vămi este vizibilă peste tot sub forma vilelor luxoase aparţinând atât grănicerilor şi vameşilor români, cât şi celor bulgari. Unul dintre ei, scrie New York Times citând un taximetrist bulgar, este proprietarul unui hotel şi al unui casino şi, ca un veritabil don mafiot, face şi acte de caritate: a înlocuit ferestrele şcolii şi a reconstruit biserica din localitate. Un altul, agentul Sorin Bucur, de la Vama Albiţa, este posesorul uneia dintre cele mai mari vile din regiune. Soţia lui Bucur, care nu a fost arestat în cadrul operaţiunilor din primăvara trecută, le-a declarat reporterilor NY Times că „soţul său este un om foarte corect".
Nu că România şi Bulgaria nu s-ar fi pregătit pentru aderarea la Schengen. Cele două ţări au cheltuit peste un miliard de euro pentru echipamente high tech de supraveghere a frontierei. La graniţa bulgară au fost instalate camere în infraroşu „care sunt suficient de puternice încât să identifice iepurii de pe câmp".
Grănicerii români au la dispoziţie bărci de mare viteză pentru a patrula pe Prut, pot scana camioanele cu raze X şi au instrumente de măsurare a nivelului de dioxid de carbon, pentru a identifica eventualii pasageri clandestini. Dar ce folos dacă, aşa cum declară un primar din regiune, Găbişor Tofan, orice ţăran care trece în Moldova ştie că trebuie să lase ceva la vamă? Ambasadorul olandez la Sofia este chiar mai direct: „E drăguţ să ai o maşinărie care