Malurile râurilor care traversează Alba Iulia reprezintă unele dintre puţinele colţuri de natură în care construcţiile din beton nu ar avea ce căuta. În ciuda faptului că, potrivit reglementărilor legii, amenajările de orice fel pe aceste diguri sunt strict interzise, există bineînţeles şi situaţii în care, în goana pentru creşterea profitului, proprietarii terenurilor din apropierea apelor fac abstracţie de prevederile legale şi construiesc pe aceste diguri ca şi când ar fi proprietatea lor personală.
Alba Iulia nu duce lipsă de astfel de “iniţiative”, prin care unele persoane şi-au marcat proprietăţi pe digurile cursurilor de apă, dar amenajările lor nu au trecut neobservate de ochiul critic al cititorilor noştri. Pe adresa redacţiei Alba24 au fost trimise mai multe fotografii ce ilustrează îngrădiri ale malurilor apelor sau construcţii ridicate pe suprafaţa digurilor. Pentru a vedea care este regimul legal în acest sens, respectiv dacă sunt sau nu permise amenajările de orice fel în apropierea cursurilor râurilor, am apelat la reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba ce funcţionează în cadrul Administraţiei Naţionale a Apelor. Răspunsul acestora a fost unul cât se poate de clar: este interzisă prin lege construirea pe diguri şi, mai mult decât atât, amenzile prevăzute pentru nerespectarea acestor prevederi ajung până la 45.000 de lei.
Mihai Corcheş, ofiţerul de relaţii cu publicul al instituţiei, ne-a explicat că nu doar amenajarea digului este interzisă, ci şi ridicarea de construcţii pe zona dig-mal, dacă această suprafaţă este mai mică de 50 de metri. În situaţia în care această suprafaţă depăşeşte 50 de metri, persoana care doreşte realizarea de amenajări va putea fi împroprietărită pe acest teren.
Este binecunoscut faptul că, în Alba Iulia, există firme care şi-au amenajat adevărate construcţii, în urma cărora obţin p