Am auzit povestea aceasta pe când eram copil de şcoală. Se spune că prin anii "70 românii exportau şuncă presată în Statele Unite. (Probabil o legendă de pe vremea când eram obsedaţi că alimentele noastre, de negăsit pe rafturi, trebuie că erau trimise, "contra valută", străinilor cei răi). Firma care importa şunca, altminteri gus-toasă, a constatat că nu prea avea vânzare. Aşa încât a angajat un specialist să descopere cauza.
Iar aceasta, se pare, ţinea de un detaliu simplu. Cutiile de metal în care era ambalată şunca aveau dimensiunile şi forma standard pentru Româ-nia. Însă aceasta genera probleme consumatorului american pentru că nu se potriveau cu dimensiunile standard ale feliilor de pâine de la micul său dejun.
Povestea era probabil inventată. Însă are o morală interesantă. Detaliile contează. Un centimetru în plus sau în minus la o felie de şuncă, spre exemplu.
Tot aşa şi în politică. Mici detalii care nu se potrivesc pot duce la eşecul unei scheme altminteri raţionale. Şi invers: mici schimbări, pe ici şi pe colo, pot duce la îmbunătăţiri notabile. Nu ştiu de ce unii cred că politica trebuie înţeleasă ca un fel de revoluţie permanentă.
Iată de ce vă propun astăzi un exerciţiu intelectual. Să identificăm câteva detalii mărunte, cât mai mărunte, care ar genera schimbări notabile, cât mai notabile.
Încep eu. S-a discutat, câteva luni la rând, despre sistemul de vot pentru funcţia de primar. S-a schimbat şi legea, trecându-se de la scrutin în două tururi, la scrutin într-un tur. Fiecare dintre cele două sis-teme are avantaje şi dezavantaje. Însă nimeni nu a investigat posibilitatea alegerii primarilor prin sistemul "votului suplimentar" (VS).
Acest sistem este cât se poate de simplu. Este într-un tur, deci suporterii sistemului clasic într-un tur (First-Pass-the-Post sau FPTP) nu au de ce să fie nemulţumiţi. Şi spre deosebire