Foto: Stefan RaduMinisterul Finantelor se imprumuta tot mai mult de pe piata interna, fapt care determina bancile comerciale sa creasca pretul banilor, astfel ca dobanda depaseste estimarile analistilor. Pe de alta parte, mesajul BNR arata ca mai este loc destul pentru imprumut, iar Romania sta inca bine la acest capitol fata de tari care au un grad de indatorare de pana la 100% din PIB.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat pentru DailyBusiness.ro ca datoria interna si externa a Romaniei se ridica la 38% din produsul intern brut (PIB), in timp ce normele europene permit o indatorare de pana la 60% din PIB.
Vasilescu a dat exemplul "altor state europene", care au un grad de indatorare de "70-80% sau chiar 100% din PIB". Reprezentantul BNR a adaugat ca statul se imprumuta si in avans, in baza impozitelor pe care le are de incasat.
Acesta a adaugat ca, pe piata, se fac socoteli false referitoare la sumele cu care statul se imprumuta de pe piata interna.
In acest context, el a adaugat ca sumele imprumutate de Romania sunt "normale".
Intrebat insa daca nu este de preferat ca statul sa foloseasca banii din ultimul acord preventiv incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), Vasilescu a dat asigurari ca banii se afla in vistieria BNR, iar la bugetul de stat nu au mers decat doua transe din imprumut, respectiv in 2009 si 2010.
Vasilescu a completat ca banii din imprumutul de la FMI nu au nicio legatura cu imprumuturile statului de pe piata interna.
La sfarsitul lunii martie, Romania a incheiat cu FMI un nou acord stand-by, fiind unul de tip preventiv, dar care se ridica la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.
Noul acord cu FMI dureaza 24 de luni, u