Sesiunea de toamna a bacalaureatului a adus o singura surpriza ... placuta si ea consta in consecventa ministerului Educatiei, deloc obisnuita in Romania. In pofida criticilor isterice ale Opozitiei populiste, in pofida presiunilor uriase la care a fost supus de propriul partid, la fel de populist si inspaimantat de consecintele electorale ale exigentei, in pofida linsajului mediatic calomnios, Daniel Funeriu nu a cedat si a mentinut acelasi nivel de severitate si la sesiunea de toamna a examenului.
Este avantajul unui ministru fara ambitii politice majore, care tine mai mult la domeniul pe care-l pastoreste decat la viitorul sau electoral si este dispus sa plateasca pretul politic, probabil foarte mare, pentru indeplinirea proiectului in care crede. Tot respectul!
Si cum nivelul examenului a fost similar celui din vara, era firesc ca si rezultatele sa fie pe masura. Care e surpriza? Isi imagina cineva ca in cateva saptamani poate fi recuperata materia neinvatata vreme de 4 ani? Ca loaze puturoase si fara exercitiul invatarii vor deveni in cateva saptamani elevi seriosi si silitori? Procentul e mult mai mic decat in vara, dar asa se intampla in general, caci si candidatii din a doua sesiune sunt intotdeauna mai slabi. Deci, nici din acest punct de vedere, nicio surpriza. Sigur ca procentul in sine, 16%, este inspaimantator de mic, dar e o ipocrizie sau o mare naivitate sa-l socotim uimitor.
Cat despre gestul extrem al tanarului care s-a sinucis dupa aflarea rezultatului, cu toata simpatia, el nu este imputabil organizatorilor examenului, ci, cel mult, unor parinti, poate, prea duri. Avem o multime de sinucideri din dragoste si nimeni nu demonizeaza din cauza lor sentimentul in sine. Exista structuri labile care nu fac fata marilor esecuri si clacheaza.
Invatatura bacalaureatului de anul acesta ar trebui sa fie intoarcer