Dacă pentru artiştii decedaţi la vîrsta de douăzeci şi şapte de ani s-a inventat termenul de „Club 27”, marcatorii primului gol la Campionatul Mondial pentru ţările din estul Europei au şi ei în comun cifra de 28.
De ce? După retragerea ucraineanului Andrei Rusol la vîrsta de 28 de ani, se poate observa o coincidenţă bizară între carierele lui Salenko, Rusol, Adalbert Deşu şi Georgi Asparuhov, respectiv primii marcatori ai Rusiei, Ucrainei, României şi Bulgariei la CM.
Victima pneumoniei
Cronologic vorbind, blestemul „Axei 28” începe cu Adalbert Deşu. În 1930, tînărul jucător de la UDR Reşiţa înscria, în chiar primul minut al partidei România – Peru, întîiul gol românesc la competiţia supremă.
Şapte ani mai tîrziu, la vîrsta de 28 de ani, se stingea la Timişoara, din cauza unei pneumonii. Nu avusese şansa lui Alfred Eisenbeisser (Fredi Fieraru), un alt component al lotului României la acel turneu final, care scăpase incredibil de această boală, necruţătoare pe atunci.
Fieraru s-a îmbolnăvit chiar pe parcursul drumului de întoarcere din Uruguay şi a fost declarat decedat de colegi la întoarcerea în ţară, după ce fusese lăsat pe moarte într-un sanatoriu din Genova. A ajuns acasă chiar în momentul în care i se pregătea pomana!
A vrut să moară la Levski
Bulgaria a debutat la o ediţie a Campionatului Mondial în 1962, în Chile. Deşi a reuşit un singur egal, cu Anglia, şi a pierdut cu 1-6 meciul cu Ungaria, naţionala vecinilor de la sud de Dunăre a marcat un gol, prin Georgi Asparuhov.
Acesta a devenit un idol la Levski nu numai prin golurile marcate, ci şi prin refuzarea italienilor de la AC Milan: “Există, undeva, o ţară, numită Bulgaria. Acolo, există o echipă, Levski, nu ştiu dacă aţi auzit de ea. Dar eu acolo m-am născut şi acolo voi muri!”. Pe 30 iunie 1971, la aproape două luni du