Un proverb bulgăresc spune că "toate ţările au o mafie, dar în Bulgaria mafia are o ţară", scria în 2009 însărcinatul cu afaceri al SUA la Sofia, John Ordway. Una dintre cele mai mari provocări ale noului guvern de la Sofia, ales în 2009, era să demonstreze că poate impune legea în faţa mafioţilor bulgari care fuseseră până atunci intangibili, scria diplomatul american într-o telegramă intrată în posesia Wikileaks.
"Capii criminalităţii sau 'Mutri', cunoscuţi după poreclele lor colorate, sunt văzuţi adesea conducând cu mare viteză în jurul Sofiei, în BMW-urile lor negre sau în SUV-uri Mercedes, urmaţi de un grup de bodyguarzi musculoşi. Crima organizată a Bulgariei este activă mai ales în spălarea internaţională de bani, traficul de droguri şi de fiinţe umane, falsificări şi crimele la comandă", scrie diplomatul american, care subliniază că din 134 de asasinate plătite, din 1993, poliţia a lăsat nerezolvate 73%.
Una dintre metodele folosite de mafioţii bulgari pentru a scăpa de condamnări în justiţie a fost să candideze pentru un loc în Parlament, ca să beneficize de imunitate.
Cel mai faimos gangster din Bulgaria este Vasil Krumov Bojkov, poreclit "Craniu". Cu o avere estimată la 1,5 miliarde de dolari, "Craniu" deţine un imperiu de afaceri sub cupola Nove Holding, care are peste 30 de companii subsidiare. Este unul dintre cei mai bogaţi bulgari. A început să se retragă din crima organizată, plasându-şi banii în cazinouri, hoteluri şi publicaţii. Este fostul patron al echipei de fotbal ŢSKA Sofia şi menţine legături strânse cu foşti oficiali ai Guvernului de la Sofia, arată telegrama SUA.
Fraţii "Dobândă" Marinov au fost arestaţi în 2005 pentru planificarea a trei asasinate plătite şi alte infracţiuni de crimă organizată, dar au fost eliberaţi pe cauţiune în decembrie 2007. Krasimir "Dobândă cel Mare" Marinov şi Nikolai "Dobândă cel Mic" Mar