Criza datoriilor din Europa a arătat slăbiciunile zonei euro, dar a creat o voinţă de a păstra cheltuielile sub control, a declarat ieri preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Cele mai mari economii europene au ignorat în trecut reglementările care solicitau ţinerea sub control a nivelului deficitelor şi datoriilor, dar actuala criză a creat un nou consens de a întări şi urma aceste reglementări, a explicat oficialul BCE.
Unele state europene au încălcat reglementările referitoare la limitarea deficitului bugetar şi unele ţări ca Grecia şi Portugalia au fost aproape de a intra în faliment. Acum datoriile aces-tor state ameninţă întreaga zonă euro. Dacă ţările care folosesc moneda euro nu adoptă măsuri cores-punzătoare, ar putea ca viitoarele reforme să ducă la o centralizare a lor, a avertizat Jean-Claude Trichet. "Cred că la un moment dat poporul Europei va avea o confederaţie. Ne putem imagina un guvern federal", a declarat preşedintele BCE care a adăugat că sectorul financiar ar trebui decuplat de criza datoriilor din zona euro.
* Mario Draghi: E necesară o integrare economică mai strânsă în zona euro
Viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ieri că statele din zona euro trebuie să adopte noi măsuri spre o integrare economică, pe fondul temerilor investitorilor legate de criza datoriilor. Mario Draghi a precizat, la o conferinţă în Paris, că problemele cu care se confruntă moneda euro sunt cauzate de lipsa politicilor fiscale coordonate, iar soluţia o reprezintă o integrare economică mai strânsă în zona euro. El a respins ideea emiterii unor eurobonduri de către statele din zona euro şi a sugerat că aceste ţări ar trebui să adopte reglementări privind o disciplină bugetară mai riguroasă.
* FMI insistă că Europa trebuie să recapitalizeze băncile
Băncile europene au nevoie de