Cele mai mari proiecte energetice ale României, reactoarele 3 şi 4 de 4 mld. euro ale centralei nucleare de la Cernavodă şi hidrocentrala de 1 mld. euro de la Tarniţa-Lăpuşteşti, au atras atenţia unor investitori asiatici, Ministerul Economiei dând asigurări că de această dată interesul este "real", iar rezultatele concrete se vor vedea în perioada următoare.
Lucrările la proiectul de la Cernavodă trebuia să înceapă în toamna anului trecut, dar după ce 4 dintre cei 6 investitori străini s-au retras, statul s-a văzut obligat să mai aducă alte companii pentru a putea duce mai departe această investiţie. În ceea ce priveşte proiectul de la Tarniţa, discuţia durează de mai bine de 20 de ani, dar acum a devenit una extrem de actuală, în contextul în care intrarea în funcţiune a unor capacităţi mari în parcuri eoliene ar putea genera probleme pentru sistemul energetic din cauza caracterului incontrolabil al acestei energii. Hidrocentrala de la Tarniţa este exact genul de unitate care ar putea prelua astfel de dezechilibre.
Coreenii vor şi acţiuni şi tehnologie
Revenind la proiectul de la Cernavodă, Ministerul Economiei a anunţat că o companie din Coreea de Sud, BKB, lider al Consorţiului Korea Nuclear, a trimis o scrisoare de intenţie către instituţie prin care îşi anunţa dorinţa de a cumpăra acţiuni din EnergoNuclear, compania de proiect care realizează reactoarele 3 şi 4.
"În cadrul scrisorii, compania îşi declară intenţia fermă de a achiziţiona acţiuni ale companiei EnergoNuclear, care dezvoltă proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă", spun reprezentanţii ministerului.
În prezent, Nuclearelectrica, firmă deţinută de stat, controlează circa 85% din acţiunile EnergoNuclear, restul titlurilor fiind împărţite între Enel (Italia) şi ArcelorMittal România. Intenţia statului este însă de a ajunge la 40%, fiind obligatorie a