Reformele fiscale demarate de premierul Sali Berisha au transformat astăzi Albania într-un punct de interes pentru investitori. Cum eviţi complet criza care încă dă bătăi de cap marilor economii? Reduci numărul taxelor, aplici o cotă unică de numai 10% şi apoi aştepţi. Aşa a făcut Albania.
Vreţi să trăiţi într-un stat unde să plătiţi impozit de numai 10%, unde venitul pe cap de locuitor se ridică la 3.500 de dolari pe cap de locuitor, unde toate şcolile au laboratoare de informatică şi acces la internet, iar TVA este de numai 10%? Dacă răspunsul este da, atunci ar trebui să vă îndreptaţi atenţia către Albania.
Fostul stat comunist a păşit în era capitalismului, la începutul anilor '90, cu o rată a şomajului de 80%, iar venitul pe cap de locuitor era de numai 200 de dolari. Aceste cifre plasau Albania într-un loc fruntaş în rândul celor mai sărace ţări din lume. Exact ca în toate statele foste comuniste, sectorul privat era practic inexistent. Astăzi, acesta contribuie cu 80% la Produsul Intern Brut al statului.
„Nu m-am aşteptat la o creştere atât de mare"
Reformele fiscale demarate de cabinetul premierului Sali Berisha, bazate pe politica economică a preşedintelui american Ronald Reagan, au ca axă principală rata redusă a impozitelor. Impozitul pe profit (25%) şi cel pe venit (23%) au fost reduse la cota unică de 10%, iar contribuţiile sociale au fost scăzute de la 32% la 15%. „Nu m-am aşteptat niciodată la o creştere atât de mare a veniturilor statului", a recunoscut Berisha într-un interviu pentru „Forbes". În 2004, taxele şi impozitele colectate de stat s-au ridicat la 50 de miliarde de dolari, pentru ca în 2009 suma să ajungă la 104 miliarde de dolari.
Albania a reuşit chiar să fie „ocolită" de criza izbucnită în 2008, care încă ameninţă mari puteri precum SUA şi UE. Strategia adoptată pentru a evita recesiunea a presupus tot consol