Cele mai vechi desene din lume au fost descoperite de o echipă de arheologi într-o peşteră din Bihor, la Coliboaia, alături de speologul Tudor Rus, membru al clubului speologic Speodava Ştei. Specialişti francezi au venit să expertizeze descoperirile, iar probele trimise la două laboratoare au arătat că desenele datează din gravettian, adică de acum 23.000 - 35.000 de ani.
Profesorul Marin Cârciumaru, arheolog, cel care a descoperit primele picturi rupestre în România, afirmă că în ţara noastră se află una dintre cele mai importante culturi preistorice din Europa.
Rep.: Domnule profesor, sunteţi surprins că cele mai vechi desene din lume ar fi cele din peştera Coliboaia, judeţul Bihor?
Marin Cârciumaru: Da, ar trebui să fiu surprins, dar sunt surprins plăcut, pentru că eu am descoperit pentru prima dată pictură rupestră în România, la Cuciulat. La timpul respectiv ştiu că am avut foarte mult de pătimit, pentru că toată lumea se întreba “De ce pictură rupestră în Europa centrală şi de Est, cum este posibil să existe aşa distanţă între Europa de Vest, recunoscută prin acest fenomen, şi zona noastră”. Foarte mult contestat, după aceea recunoscut, iar acum satisfacţia este cu atât mai mare cu cât această descoperire vine din partea altora. Este, dacă se poate spune aşa, sub jurisdicţia ştiinţifică a şcolii franceze, a binecunoscutului specialist în artă rupestră, Jean Clottes, şi pe mine nu face decât să mă bucure. Surprins mai sunt pentru că, într-adevăr, cu tot optimismul meu că în România exista pictură rupestră, nu mă aşteptam că există aşa vechime.
Rep.: Pe o hartă a manifestărilor artistice ale omului preistoric din Europa, unde se află România?
Marin Cârciumaru: România se află ca un pilon între Munţii Ural, unde s-au descoperit prima dată peşterile Kapova şi Ignatievskaia şi, de curând, alte peşteri, şi această largă punte tras