Desi restantele sunt multe si importante, nu ele reprezinta marea miza a sesiunii parlamentare care incepe azi. Mare miza este una electorala, caci in aceasta sesiune se va decide cum, cati si cand votam anul viitor.
Adica ce fel de sistem de vot si cati parlamentari vom avea si daca alegerile parlamentare si cele locale vor fi sau nu comasate.
Ca actualul sistem de vot, care recicleaza invinsi in invigatori si invers, este o aiureala recunoaste toata lumea. Sigur ca exista nuante, caci liberalii au fost marii lui beneficiari, cu cel mai mare numar de parlamentari de pe locurile 2,3 si chiar 4, dupa cum PSD a fost marele perdant, cu cel mai mare numar de invigatori ramasi fara mandat si clasat pe locul al doilea ca numar de mandate, desi a obtinut cel mai mare numar de voturi.
Care sunt variantele de corectare? Votul uninominal pur, intr-unul sau doua tururi de scrutin, sau sistemul mixt de tip german, adica jumatate din parlamentari alesi prin vot uninominal pur, jumatate prin vot pe lista.
Cum votul pe lista este unul politic, este firesc ca PDL si UNPR sa nu-l doreasca, iar USL sa tina cu dintii de el. Ion Iliescu cerea recent revenirea la votul pe lista, deoarece uninominalul ar fi "slabit forta partidelor, a programelor si a platformelor, a ideologiilor". Votul din Neamt a fost un uninominal pur intr-un tur de scrutin si s-a vazut ce rezultat a avut pentru USL.
In aceste conditii, votul de aur este la UDMR, fara de care nici Coalitia si nici USL nu-si pot impune punctul de vedere. UDMR vrea sistem mixt si socoteala ei e corecta. Un uninominal pur le-ar aduce mandate doar in zonele cu populatie majoritar maghiara. Acolo unde maghiarii sunt multi, dar minoritari, in judetele din Ardeal mai precis, UDMR n-ar mai prinde nimic. Votul pe lista i-ar ajuta sa colecteze si de acolo cateva mandate, proportional c