De mai bine de şapte zile cerul deasupra oraşului este plin de fumul provenit de la groapa de gunoi, care arde mocnit. Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara vorbeşte despre o stiuaţie fără precedent şi recomandă celor cu afecţiuni pulmonare să stea acasă.
Poluarea, cauzată de incendiul de la groapa de gunoi a Devei, cu care se confruntă locuitorii muncipiului este fără precedent, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.
„Din cauza fumului toxic emanat de incendiul de la groapa de gunoi, municipiul Deva s-a transformat într-un veritabil oraş învăluit în smog. Aerul pe care îl respirăm, pe lângă amestecul de azot, oxigen, bioxid de carbon şi gaze inerte, mai conţine microorganisme, particule şi alte gaze. O parte din aceşti agenţi poluează aerul şi produc efecte negative asupra sănătăţii”, a spus dirctorul adjunct în cadrul DSP Hunedoaara Cecilia Birău.
Consilierii locali au organizat o şedinţă de urgenţă pentru alocarea a un milion de lei pentru stingerea incendiului de la groapa de gunoi. „Pentru a stopa focul şi dezastrul de la groapa de gunoi este nevoie de un transport de trei mii de maşini de pământ pentru a finaliza lucrările, plus tubulatura de aeraj pentru evacuarea boigazului din incinta gropii. Sper ca problemele să se încheie cât mai repede”, a declarat primarul Devei, Mircia Muntean.
Cristian Moldovan, şeful Gărzii de Mediu, spune că e nevoie de aproximativ 21.000 de tone de pământ pentru a acoperi suprafaţa de şapte hectare pe care arde acest gunoi. „Pare o misiune imposibilă. Stratul de pământ aşezat pe acest teren care continuă să ardă ar trebui să aibă o grosime de şapte centimetri. Asta pentru a împiedica arderea mocnită. Se lucrează non-stop şi sperăm să reuşim să oprim focul”, a spus Moldovan.
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş spune că a existat un plan d