Aproape 40% dintre europeni suferă de depresie, anxietate, insomnie sau demenţă, potrivit unui studiu.
Cercetarea a durat trei ani, a acoperit 30 de ţări (statele membre ale UE plus Elveţia, Islanda şi Norvegia) şi o populaţie de 514 milioane de oameni.
Rezultatul: "Problemele mintale au devenit cea mai mare provocare medicală a Europei secolului 21", a spus conducătorul studiului, Hans Ulrich Wittchen, directorul unui institut din Universitatea Dresden din Germania, citat de Reuters.
Potrivit cercetărilor, 39% din populaţia Europei suferă de boli mintale. Echipa a cercetat aproape 100 de boli mentale, de la anxietate la depresie şi schizofrenie, precum şi majoritatea bolilor neurologice precum epilepsie, Parkinson şi scleroză multiplă.
Precedentul studiu major, la nivel european, a fost publicat în 2005 şi a aflat că 27% din populaţia adultă a Europei suferă de boli mentale.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii prezice că depresia va fi în 2020 a doua cea mai gravă boală de pe planetă, pentru toate vârstele.
Cum stă România
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), România avea în 2009 bolnavi psihici în proporţie de peste 1%, ceea ce face ca, între europeni, să fim socotiţi printre cei mai labili mental, doar estonieinii şi slovacii stând mai prost la aceast indicator al stării de sănătate a populaţiei.
Cel mai des întâlnite boli psihice de care suferă românii sunt depresiile, atacurile de panică, schizofrenia, stresul, tulburările bipolare, dependenţa de alcool şi de droguri. Problemele psihice sunt corelate cu cele de ordin financiar, incidenţa bolilor sistemului nervos fiind mai mare în regiunile sărace ale ţării.
Pe aceeaşi temă:
Deprinde arta de a fi în armonie cu tine însuţi!
Coşmarul, supapă pentru creier
Depresia priveşte trecutul, anxietatea - viitorul
Supermamele sunt pr