In tarile dezvoltate exista diverse modele de protectie impotriva dezastrelor naturale, de tip public-privat, prin setarea legislatiei si introducerea obligativitatii asigurarii minime. Altfel, protectia pe piata privata de asigurari ar fi mult prea costisitoare pentru populatia expusa.
In urma unor conditii meteorologice violente, cum ar fi cele cauzate de uraganul Irene din SUA, proprietarii de locuinte ajung intr-un final sa observe beneficiile unei asigurari. Este nevoie de o pierdere majora pentru ca oamenii sa cunoasca importanta protectiei, scrie Insure.com.
Pagubele provocare de uragan i-ar putea costa pe asiguratori 3,4 miliarde de dolari, conform firmei de modelare a dezastrelor naturale EQECAT. Din punct de vedere al pagubelor economice produse in SUA, acestea sunt estimate la 10 miliarde de dolari. De asemenea, 40 de milioane de persoane au fost afectate, in New York, New Jersey si Connecticut.
Statele au cautat sa-si protezeje locuitorii
De aceea, pe langa asigurarile facultative, in tarile dezvoltate exista diverse modele de protectie impotriva dezastrelor naturale, toate avand insa la baza aceleasi principii - setarea unei legislatii clare, explicitarea modului de subscriere si introducerea obligativitatii pentru anumite produse de asigurare, precum si stabilirea raspunderii asiguratorilor in caz de dezastru. Alte state subventioneaza prima de asigurare pentru cei care locuiesc in zone cu expunere majora.
"Ceea ce s-a intamplat constant in ultimii ani arata ca inundatiile reprezinta pentru Romania un risc tranformat aproape intr-o certitudine. Nu ne mai intrebam daca vom avea inundatii, stim ca acestea vor lovi, in fiecare an, o zona sau alta a tarii. Iar in unele dintre regiuni, ca urmare a inundatiilor, apare fenomenul alunecarii de teren", declara Marius Bulugea (foto), directorul general al Pool-ului de asi