Proprietarii care deţin spaţii de birouri vacante în Capitală pierd în fiecare lună circa 6 milioane de euro, dacă se iau în considerare cele 388 de clădiri de birouri care au în total o suprafaţă disponibilă de peste 595.000 de metri pătraţi şi dacă se ia în considerare o chirie medie de 10 euro pe metru pătrat, conform unui studiu ESOP.
Cele mai multe spaţii de birouri vacante din Capitală, circa 27%, se află în zona central-nordică a Bucureştiului, conform datelor obţinute de gândul din partea ESOP. La polul opus, cu o suprafaţă totală de 18.731 de metri pătraţi disponibili în momentul actual, se află zona sudică a Capitalei.
Topul zonelor cu cele mai mari spaţii de birouri vacante
Sursă: date gândul obţinute din partea ESOP
"Dacă în perioada dinainte de criza declanşată în toamna anului 2008 termenele de închiriere variau între două şi cinci luni, în funcţie de suprafeţele totale disponibile şi de nivelul cerut de chirie, în momentul de faţă termenele de închiriere medii sunt cuprinse între opt şi 10 luni, ajungând în cazul anumitor imobile la 14-16 luni. Mulţi proprietari încă aleargă după profitul iluzoriu generat de un nivel mai ridicat de chirie, conştientizând destul de puţin pierderea certă pe care o reprezintă fiecare lună de neocupare a spaţiului", consideră Mirela Raicu, partener al firmei de consultanţă imobiliară ESOP Consulting.
După o perioadă cuprinsă între şase şi opt luni în care un spaţiu destinat birourilor nu este ocupat, chiria reală scade de la 12 euro/mp la 9 euro/mp. Astfel, în fiecare lună în care spaţiul rămâne vacant chiria scade, în medie, cu 0,3 - 0,4 euro/mp, conform brokerului imobiliar.
Sursă: date ESOP
La finalul celui de-al doilea trimestru al anului în curs, rata de neocupare a clădirilor de birouri din clasa A a scăzut. În cazul clădirilor de birouri unde chiria este sub