Tehnicile chirurgicale oftalmologice tot mai perfecţionate corectează o serie de vicii de refracţie, dar fără a garanta o vedere perfectă. Laserul poate corecta miopii de cel mult -7, hipermetropii de cel mult +5 şi astigmatisme de 4-5. Tot ce depăşeşte aceste valori necesită implantare de lentilă artificială.
Graniţa dintre moft şi strictă necesitate se estompează atunci când vine vorba de renunţarea la ochelarii de vedere cu ajutorul chirurgiei. Operaţia pentru corectarea dioptriilor are indicaţii relative, care ţin mai degrabă de confortul psihic al pacientului. Doar în câteva cazuri ea devine o nevoie stringentă, cum ar fi cele în care ochelarii devin o povară pentru purtători.
„În cazul dioptriilor foarte mari, lentilele sunt groase, iar ochelarii devin inestetici şi grei. De asemenea, persoanele care suferă de deviaţie de sept nazal nu se simt bine purtând ochelari", spune medicul chirurg oftalmolog Cristian Moraru de la clinica Oculus. Pentru cei cu dioptrii mari, operaţia poate să nu rezolve complet defectul, dar îi ajută să treacă la o lentilă mult mai subţire şi, deci, mai uşoară.
Operaţia de corecţie a dioptriilor se poate impune şi din motive care ţin de alegerea unei meserii, precum cea de pilot, de poliţist sau de cadru militar. Şi practicarea unor sporturi poate necesita această schimbare. În plus, deşi acum există pe piaţă şi lentile de contact cu dioptrii mari, intervenţia chirurgicală se poate dovedi mai profitabilă pe termen lung, ţinând cont de costurile pe care le presupun lentilele şi soluţiile pentru curăţarea acestora.
Aproape 2.000 de lei pentru un ochi
Intervenţia pentru corectarea dioptriilor se face cu laser Excimer sau, mai nou, cu VisuMax (la Europe Eye Hospital), la preţuri care încep de la 1.900 de lei pentru un ochi. Tehnicile de corectare a vederii presupun diverse proceduri, sigure şi rapide. În princip