Angiograful de un milion de euro de la Spitalul Judeţean Braşov funcţionează doar o lună pe an, din lipsă de fonduri. Doar 22 de bolnavi care au nevoie de stenturi sunt trataţi într-un an cu ajutorul angiografului de la Braşov, pentru că acesta este numărul maxim de intervenţii decontate de minister.
Angiograful aşteptat ani întregi la Braşov, atât de specialişti, cât şi de cardiaci, riscă să devină doar o piesă de mobilier în Spitalul Judeţean. Cu aparatul, care valorează peste un milion de euro, se realizează acum doar 22 de intervenţii de montare de stenturi, pe an.
„Banii pentru stentare sunt veniţi prin programul naţional de cardiologie intervenţională al Ministerului Sănătăţii şi sunt foarte puţini. Fondurile alocate ajung, într-un an întreg, doar pentru 22 de pacienţi care au nevoie de stenturi. În aceste condiţii, activitatea este extrem de restrânsă şi este mare păcat că nu folosim angiograful la capacitate maximă. Am putea face în mod normal câte 3-4 de astfel de intervenţii zilnic", a explicat Marius Neculoiu, managerul Spitalului Judeţean Braşov.
Nu sunt nici specialişti
Cele 22 de intervenţii de montare de stenturi se realizează în mai puţin de o lună, aşa că, din lipsă de fonduri, 11 luni pe an, angiograful rămâne nefolosit. Pentru că intervenţiile sunt o raritate, Spitalul Judeţean Braşov nu are nici specialişti pe cardiologie intervenţională. Când unitatea medicală are bani de stenturi, reprezentanţii spitalului încheie un contract de câte o lună cu specialişti din alte centre care vin la Braşov ca să trateze câţiva bolnavi. „Aducem medici din alte părţi pentru o lună, care sunt plătiţi cu un salariu aferent muncii lor. Este vorba de sume mici, noroc că oamenii sunt pasionaţi de ceea ce fac", adaugă Marius Neculoiu.
Liste de aşteptare cu sute de pacienţi
În medie, lunar, zece pacienţi braşoveni se aleg cu recomandar