Anchetatorii au decis scoaterea de sub urmărire penală a celor patru învinuiţi printre care se afla şi actualul şef al judeţului, Constantin Simirad, fost primar al Iaşiului.
Ultimii patru învinuiţi în Dosarul „Grădiniţa“, deschis în 2003, au fost scoşi de sub urmărire penală. „O parte din fapte s-au prescris, iar pentru cea care mai era în cercetare s-a constatat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave“, a spus Cornelia Prisăcariu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunal.
Din cele aproape 60 de persoane cercetate, mai rămăseseră în dosar doar Constantin Simirad, fost primar al municipiului Iaşi în perioada achiziţiilor, Tamara Cudelcu, fost director economic al Primăriei, Felomela Neculau, fosta şefă a Serviciului contabilitate, şi Elena Axinte, fosta şefă a Serviciului Buget.
Anchetatorii au mai precizat că dosarul a adunat 31 de volume şi peste 7.400 de pagini. Până în acest moment, soluţia dată de procurori nu a fost atacată de cei patru. „Dacă se vor face plângeri la soluţie le vom analiza“, a mai spus prim-procurorul.
Dosar plimbat 8 ani între Parchete
În 2003, dosarul jafului de 350.000 de lei a fost trimis de inspectorii Curţii de Conturi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. După puţin timp, aceştia din urmă au direcţionat cercetările la Parchetul de pe lângă Tribunal. În aprilie 2003, Dosarul „Grădiniţa“ a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel care, şapte luni mai târziu, l-a trimis către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din cauza prejudiciului mare şi pentru a se face cercetări pentru infracţiuni de corupţie.
De aici, dosarul a ajuns în 2005 la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii anticorupţie considerând că este vorba de un gr