Consultanţii imobiliari susţin că fondurile de investiţii încep să ia în calcul piaţa locală ca destinaţie pentru plasamente viitoare. Zilele când avioanele care aterizau la Otopeni aduceau hoarde de investitori au apus demult. Consultanţii din imobiliare spun însă că povestea se poate repeta.
Goana după cel mai sigur plasament a dus la o explozie a preţului aurului şi la o supraevaluare a francului eleveţian. Iar următoarea ţintă a investitoriilor care caută un refugiu pentru economiile lor par a fi imobilele. Aşa că, fără niciun merit, Bucureştiul reintră în atenţia fondurilor de investiţii, dar şi a străinilor cu apetit pentru tranzacţiile din „real estate". Pe piaţa rezidenţială, sunt vânate vilele ultracentrale, precum şi apartamentele noi din zone prestigioase. Cheia unei tranzacţii reuşite este dată de randamentul potenţial obţinut din închiriere pe care îl caută cumpărătorii, iar acesta trebuie să depăşească pragul de 8%.
Victor Zaharia, manager al agenţiei imobiliare
Coldwell Banker Opera, spune povestea unei dintre tranzacţiile recente pe care a perfectat-o. „Una din tendinţele pe care am remarcat-o în ultima perioadă este că străinii sunt din nou interesaţi de cumpărarea de proprietăţi în Bucureşti", spune Zaharia. El precizează că aceştia sunt interesaţi de vilele cu o arhitectură deosebită şi nu plătesc decât dacă sunt siguri că vor obţine randamentul scontat. Un exemplu în acest sens este o vilă de 400 de metri pătraţi pentru care cumpărătorul a plătit 500.000 de euro, în urma unor negocieri care au plecat de la un preţ de 1,5 milioane de euro. Şi reprezentanţii unuia dintre marii proprietari străini de locuinţe noi din Capitală afirmă că, până la finele acestui an, va mai cumpăra încă 300 de apartamente.
„În prezent, suntem proprietarii a 222 de apartamente pe care le închiriem cu preţuri lunare care pleacă de la 200 de euro", d