Un raport al bancii elvetiene UBS arata ca uniunea monetara din Europa, in forma in care exista in prezent, nu ar fi trebuit sa existe. Acum insa, o iesire din zona euro ar fi mult prea costisitoare, chiar daca unele state ar incerca acest lucru, arata raportul.
Expertii bancii UBS, Stephane Deo, Paul Donovan si Larry Hatheway au publicat, marti, un raport care arata ca, in forma actuala, uniunea monetara nu functioneaza, iar, pe viitor, va avea nevoie de schimbari, informeaza Business Insider.
Statele membre ar fi avut o situatie economica mai buna, daca nu ar fi intrat in zona euro, iar ideea de uniune monetara a fost prezentata in mod eronat populatiei ca fiind una benefica, arata raportul.
In anii '90, euro a fost prezentat ca o faza a integrarii ratelor de schimb la nivel international. A fost pus accentul pe avantajele unei rate de schimb stabile la nivel international, pentru turisti sau pentru comercianti.
Cea mai importanta consecinta a fost, insa, integrararea politicilor monetare, o componenta pe care politicienii au decis sa o ignore, pentru ca ideea in sine ar fi fost mai greu de "vandut" electoratului.
Uniunea monetara ar fi fost o idee "buna" doar daca intrarea in aceasta ar fi o zona fiscala ideala, iar aceasta ar insemna sa fie indeplinite doua conditii: fie zona este omogena si toate economiile se indreapta in aceeasi directie la aceeasi viteza, fie sunt suficient de flexibile, incat diferentele sa poata fi corectate rapid.
Euro nu poate sa dispara, ar fi prea costisitor
In acest moment, ar fi insa imposibil ca uniunea monetara sa se destrame, mai arata raportul, pe motiv ca ar fi mult prea costisitor ca un stat din zona euro sa renunte la moneda europeana.
Consecintele ar putea fi falimentul institutiilor statului, al companiilor, prabusirea sistemului ba