Cea de-a doua sesiune de Bacalaureat a adus rezultate dezamăgitoare în Timişoara. Cel mai bun procent l-au avut elevii de la şcoala germană, cu 87% din elevi promovaţi la cea sesiunea de Bac din toamnă.
A doua sesiune a Bacalaureatului n-a adus deloc veşti bune, nici pentru elevi, nici pentru dascăli sau directori de şcoli. Liceul „Nikolaus Lenau” conduce în topul promovabilităţii cu 87,5%. În topul liceelor urmează Colegiul Naţional „C.D. Loga”, cu 72% elevi care au luat examenul maturităţii şi Liceul de Arte Plastice, cu promovabilitate de 60%.
Printre primele cinci licee se mai numără şi Colegiul Naţional Bănăţean, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, la egalitate cu Colegiul Economic din Timişoara. Cele mai slabe licee din oraş sunt Liceul Agricol şi Liceul „Socrates”, unde niciun elev care s-a prezentat la cea de-a doua sesiune de Bacalaureat nu a reuşit să promoveze. Al doilea de la coadă este Colegiul Tehnic de Vest, unde s-a promovat în procent de 1,6%, urmat de Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand”, cu 2,4%, Liceul „Ioan Slavici” şi Liceul Alimentar.
Directorul singurului liceu de stat cu promovabilitate zero din Timişoara spune însă că de vină pentru rezultate este conjunctura nefavorabilă în care s-au trezit elevii din această generaţie. „Rezultatele din acest an se puteau întâmpla oricând. Iniţiativa cu camerele trebuia aplicată demult. Cei din acest an au picat de sacrificiu. Asta nu înseamnă că sunt mai proşti. Ei stau prin grajduri şi au grijă de animale, nu stau şi se antrenează la informatică, precum cei de la liceele de elită. Cred că ar trebui să se dea Bac-ul diferenţiat”, a explicat Petru Unguraş, directorul Grupul Şcolar Agricol „Liviu Drăcea” din Timişoara.
„Directorii liceelor slabe nu ar trebui să îşi dea demisia. Ar fi ca şi cum s-ar da bătuţi după ce au pierdut o bătălie. Urmează să purtăm războiul”, a conchis a