Una dintre primele măsuri pe care trebuie să le ia Parlamentul reunit ieri în prima zi a sesiunii de toamnă - ultima înaintea anului electoral 2012 - este numirea noilor membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), ai CSSPP şi CNVM, în condiţiile în care aceste numiri reprezintă o restanţă din sesiunea trecută.
"Astăzi (ieri - n.n.) ne alegem conducerea (conducerea Camerei Deputaţilor, procedura fiind valabilă şi pentru Senat - n.n.) şi, ulterior, noua conducere stabileşte ordinea de zi, urmând să vedem când va intra în discuţie numirile ce trebuie făcute", a explicat ieri deputatul Lakatos Petru, membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei.
Consiliul CSA este format din şapte membri, iar mandatul a patru dintre aceştia, inclusiv cel al preşedintelui şi al celor doi vicepreşedinţi, a expirat de mai multe luni. La finele lui iunie, înaintea vacanţei parlamentare, când structura conducerii CSA trebuia completată, Parlamentul nu a ajuns la un consens, iar mandatul celor în cauză a fost extins, lucru permis de lege.
Numirile în CSA sunt politice, respectând ponderea deţinută de partide în Parlament. Preşedinta CSA Angela Toncescu, susţinută de PNL, a fost învestită de Legislativ în 2006 pentru cinci ani.
În iunie, pentru această poziţie îşi depusese depus CV-ul Cristian Constantinescu, preşedintele UNSAR şi fost director general al Allianz-Ţiriac, care este susţinut de PDL. Acest partid îl mai susţinea în vară pe Cristian Ilie, director în cadrul Ministerului Economiei, care s-a înscris în cursă pentru funcţia de membru în consiliul CSA.
Legislativul trebuia să mai decidă în vară numirea a trei noi membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), demers amânat şi el pentru începutul acestei sesiuni parlamentare. Preşedintele CSSPP Mircea Oancea este susţinut de PDL.
Şi, în final, Par