Criza de personal face ca un proces să dureze ani buni, iar termenele se dau şi după şase luni. Zecile de mii de dosare aflate pe rolul instanţelor îi solicită la maxim pe magistraţi, care au câte 100 de cauze la fiecare şedinţă de judecată.
Lipsa personalului auxiliar, aglomeraţia din sălile de judecată şi birouri, muntele de dosare de soluţionat sunt cauze care riscă să arunce Justiţia în colaps. Numai la Tribunalul Brăila au fost rulate, în semestrul I, peste 8.000 de dosare, iar la Judecătorie aproape 17.000. La sfârşitul anului, numărul s-ar putea dubla.
„Numărul cauzelor este în creştere faţă de anii precedenţi. La Judecătoria Brăila, din 26 de judecători aflaţi în schemă, şi-au desfăşurat activitatea, efectiv, 20. Ne confruntăm şi cu lipsa personalului de specialitate", a precizat judecător Vasilica Roş, purtător de cuvânt al Tribunalului.
Un munte de dosare
Cu peste 100 de dosare la o şedinţă de judecată, judecătorii sunt siliţi să dea termene tocmai în februarie 2012. Încărcătura de dosare pe judecător - 766 numai la Judecătorie! - este mult peste normele europene. La Parchet, lucrurile stau şi mai rău.
„În condiţiile deficitului de personal, procurorii şi-au desfăşurat activitatea cu responsabilitate, obţinând rezultate foarte bune", ne-a declarat prim-procurorul Fănel Mihalcea. Cu toate că statul de funcţii prevede 34 de procurori, cele patru parchete au, în total, 22 de procurori.
„Un coleg munceşte cât pentru doi, fără să fie remunerat pentru munca făcută în plus", a adăugat şeful Parchetului. Numai în primul semestru al anului, puţinii procurori au avut de instrumentat peste 15.000 de dosare.
O altă problemă este legată de lipsa de spaţiu. Judecătorii şi procurorii stau înghesuiţi laolaltă cu miile de dosare.
„Parchetul de pe lângă Tribunal şi Parchetul de pe lângă Judecătorie funcţionerază în sediu comun c