Românii care au credite în franci elveţieni au primit un ajutor nesperat din partea Elveţiei. Moneda elveţiană a scăzut cu 7,3% faţă de leu, ajungând la un curs oficial, anunţat de BNR, de 3,5344 lei/franc, în urma anunţului băncii centrale a Elveţiei de a fixa cursul de schimb la minimum 1,2 franci pentru un euro.
Aprecierea monedei unice europene faţă de francul elveţian a însemnat, în acelaşi timp, deprecierea monedei elveţiene faţă de cea locală.
Depreciere istorică
Pe pieţele internaţionale, francul elveţian a pierdut aproape 10% faţă de euro, fiind cea mai mare depreciere zilnică din istorie, respectiv de când se calculează paritatea euro-franc.
"Este o veste bună pentru români. Nu le rămâne decât să spere că lucrurile se vor stabiliza", a declarat pentru gândul Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii. "Impactul a fost foarte puternic. La câteva minute de la anunţ, francul a căzut cu aproximativ 8%. Acţiunile firmelor elveţiene au crescut şi ele", a adăugat el.
Decizia băncii centrale elveţiene este prima de acest fel din ultimii 30 de ani şi a venit pe fondul aprecierii fără precedent a francului elveţian. O monedă naţională foarte puternică într-o perioadă de criză, mai ales într-un stat a cărui economie se bazează în proporţie de 50% pe exporturi, face ca toate bunurile şi serviciile să se scumpească pentru partenerii comerciali externi. "Este o ţară mică, iar succesul multor companii depinde de exporturi. Prin aprecierea francului, exporturile elveţiene devin mai puţin competitive", explică directorul de investiţii Eureko Pensii.
Intervenţia băncii centrale elveţiene, deşi dură, este justificată deoarece aprecierea francului reprezenta atât o problemă pentru mediul de afaceri cât şi pentru întregul cadru economic, fiind posibil ca economia locală să intre într-un proces de deflaţie, respectiv de ieftinire contin