Direcţia de Sănătate Publică a anunţat primele rezultate în urma anchetei efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi. „Rezultatele probelor preliminare arată că în secţiile suspectate nu există acinobacter, ci doar un streptococ şi un stafilococ. Este posibil ca acele infecţii să fi venit de afară", a declarat Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Trei pacienţi internaţi în Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Andrei" Galaţi au fost contaminaţi cu acinetobacter. Doi dintre pacienţi au murit, iar al treilea, un bărbat de 58 de ani, s-a aflat în stare gravă. În prezent, pacientul este în stare bună.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut, în urmă cu o săptămână, declanşarea unei anchete suplimentare la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Andrei" din Galaţi, după apariţia acestor cazuri, iar o echipă de control a ministerului a mers la Galaţi.
Conducerea Spitalului Judeţean Galaţi a susţinut că infecţia "nu a fost determinantă" în cazul celor doi pacienţi care au murit şi că starea de comă în care se aflau "ar fi dus oricum la deces". "Infecţia nu a fost esenţială, determinantă, starea comatoasă a celor doi pacienţi ducea oricum la deces", declara, într-o conferinţă de presă, directorul medical al Spitalului Judeţean Galaţi, Dorel Firescu.
El susţinea că neurochirurgii au făcut "acte de eroism" în cazul acestor pacienţi, care la internare "nu aveau nicio şansă".
De asemenea, Firescu spunea că cei trei pacienţi au fost monitorazţi tot timpul şi s-au aflat sub tratament cu antibiotice.