Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, afirmă că o să propună Guvernului hotărârea pentru avizul de mediu pentru proiectul Roşia Montană în momentul în care va fi "sută la sută" convins că respectiva investiţie nu va polua.
Laszlo Borbely a spus marţi că momentan nu este mulţumit de propunerea investitorilor de reducere a procentului de concentraţie de cianură la jumătate.
"În momentul de faţă suntem în discuţii cu investitorul. Ce interesează pe toată lumea este că la acel lac de acumulare, care va fi imens, dacă se va produce o surpare, ceva,(...)apa de acolo va fi poluantă pentru râurile din România, Ungaria şi Serbia sau nu", a declarat ministrul Mediului, aflat în Argeş, potrivit Mediafax.
Potrivit acestuia, Roşia Montană "este ca povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată".
"Există o poveste foarte cunoscută, nu ştiu dacă la români e, la maghiari e: povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată.(...) Şi această Roşia Montană este ca povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată. Dacă un stat dă o licenţă în 2007-2008, păi dă acea licenţă că să se facă minerit acolo, cum s-a făcut de 2.000 de ani. Cum faci acel minerit? Să corespundă celor mai înalte standarde din Uniunea Europeană, să nu contravină nicidecum acelor criterii, să nu contamineze şi să nu polueze mediul", a declarat el.
Săptămâna trecută, Traian Băsescu a declarat la Roşia Montană că proiectul de exploatare a aurului a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să îi doară capul".
Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari.
Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din ac